A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти Гніванської міської ради

Семінар-практикум директорів закладів освіти з питання інклюзивної освіти

Дата: 02.01.2024 09:39
Кількість переглядів: 54

«Від теорії до практики: інклюзія в закладі освіти». Під такою назвою 26 грудня 2023 року пройшов семінар-практикум для керівників закладів освіти Гніванської міської ради організований відділом освіти та адміністрацією ліцею №2 Гніванської міської ради.

Семінар відкрила головний спеціаліст відділу освіти О.Завальницька, яка акцентувала увагу на актуальності та необхідності розгляду даного питання.

Л.Какулія, директор інклюзивно- ресурсного центру Тиврівської селищної ради, ознайомила педагогів із структурою, основними завданнями, напрямками і принципами  діяльності  центру, нормативно – правовою базою у сфері освіти дітей з особливими освітніми проблемами. 

У ході роботи семінару виступила директор ліцею №2 І.Бондарчук, котра окреслила проблеми інклюзивного навчання дітей з особливими освітніми потребами та поділилася досвідом роботи, напрацьованим закладом освіти.

Учасники семінару мали можливість переглянути фрагменти засідань команди супроводу, методичної комісії учителів та асистентів вчителів інклюзивного навчання. Також вчителі інклюзивних класів (Т.Суска, Г.Чернова, Н.Оніщук) продемонстрували відеофрагменти своїх уроків та акцентували увагу на  специфіці навчання учнів з ООП.

Під час семінару було окреслено ряд питань, які потребують вирішення: кадрове забезпечення інклюзивного навчання (асистент учителя, практичний психолог, учитель-логопед, учитель-дефектолог та інші спеціалісти), матеріально-технічне забезпечення для створення необхідних умов (архітектурне безбар’єрне середовище: туалети, пандуси), навчально-методичне забезпечення (відсутність критеріїв оцінювання, здійснення корекційно-розвивальної складової навчальних планів і програм для дітей з особливими освітніми потребами в класах інклюзії).

Начальник відділу освіти Л.Капула підвела підсумки семінару, окреслила першочергові завдання, що стоять сьогодні перед педагогами, наголосила на співпраці педагогічних колективів з фахівцями ІРЦ.

На завершення семінару-практикуму учасники шкільної театральної студії (керівники І.Кудирко, Н.Григорук, О.Кришталь) показали виставу «Кайдашева сім’я», яка стала родзинкою заходу.


« повернутися

Вхід для адміністратора